duminică, 26 decembrie 2010

Curcan la cuptor


  • 1 curcan de 3-3,5 kg
  • 3 mere
  • 100 ml ulei
  • 200 ml vin alb demisec
  • boia dulce
  • sare mare
  • piper
  • apa
Dupa ce pregatim curcanul pentru gatit, il frecam cu sare mare pe toate partile, apoi cu boia si presaram piper pe toata suprafata lui. Curatam merele de coaja si le introducem in curcan.

Amestecam uleiul si vinul (reteta originala avea untura in loc de ulei, dar eu nu am avut. Daca aveti, incalziti putin untura si apoi o amestecati cu vinul).

Asezam curcanul in tava aragazului, punem 1 pahar de apa,  il ungem cu amestecul dintre ulei si vin si il introducem in cuptorul preincins, la foc mic 2- 2:30 ore.

Din 20 in 20 de minute il ungem cu amestecul ramas si adaugam apa in tava.

duminică, 19 decembrie 2010

Omleta cu ton


  • 3 oua
  • 1 cutie ton maruntit
  • 1 ardei verde
  • 10 capere
  • ulei 
  • 2 feliute de lamaie 

Se toaca ardeiul si se pune la prajit in uleiul incins. Dupa 2-3 minute se adauga si tonul maruntit(se scurge uleiul din conserva) si se amesteca.

Se bat ouale si se toarna peste amestecul din tigaie. Dupa ce s-a prajit omleta pe o parte, se presara caperele si se intoarce.

Se serveste cu 2 feliute de lamaie.

luni, 13 decembrie 2010

Macrou marinat


  • 5 pesti
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 5 catei de usturoi
  • 2 l apa
  • 250 ml otet
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • ienibahar
  • piper
  • foi de dafin
  • 1/2 lamaie 

Se pune apa la fiert, se adauga uleiul, otetul, sarea, piperul, ienibaharul, foile de dafin. Se curata pestele si se taie rondele. Cand incepe apa sa fiarba se adauga si pestele si se da focul mic, timp de 10 minute. Se curata legumele si se toaca (ceapa, morcovul, usturoiul). Se stinge focul si se adauga legumele.

Dupa ce se raceste marinata, se stoarce si jumatatea de lamaie. Se mai lasa pestele in marinata 2-3 ore dupa care se poate manca.

luni, 6 decembrie 2010

Aperitive in foietaj


  • 1/2 cutie foi de foietaj (sau o foaie mare)
  • 2-3 ciuperci
  • 2-3 carnati
  • 2-3 felii de cascaval
Taiem foietajul in functie de umplutura.

Eu am taiat in parti mai mari pentru ciuperci si carnati(adica asa cum vedeti in fotografia de mai sus, in 2 parti), pentru ca le-am acoperit in totalitate si in parti mai mici(in 4) pentru carnati. 
Se modeleaza foietajul si se aseaza fiecare parte in tava.

Model 2:

Se introduce tava in cuptorul incins si se lasa pana cand incep sa se rumeneasca.Pot fi unse cu un ou batut.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Cartofi aromati la cuptor


  • 7 cartofi
  • 2 lingurite boia de ardei (dulce sau iute, dupa preferinte)
  • 2 lingurite cury
  • 2 lingurite oregano
  • 1 pahar vin rosu
  • sare
  • 5 catei de usturoi
  • 50 ml ulei de masline
Se curata cartofii si se taie cubulete. Se presara condimentele (boia, curry, oregano, sare) peste ei si se toarna uleiul.

Se amesteca bine si se pun intr-o tava pe care se aseaza hartie de copt.

Se toarna paharul de vin peste ei si se introduc la cuptorul incins. Se toaca usturoiul si se presara peste cartofi cand acestia sunt aproape gata (testati cu furculita).

Daca se evapora vinul, puneti si jumatate de pahar de apa.

vineri, 3 decembrie 2010

Salata orientala


  • 2 kg cartofi
  • 1 borcan castraveti murati
  • 1 borcan gogosari murati
  • 1 ceapa
  • masline
  • busuioc verde
  • sare
  • ulei de masline

Se fierb cartofii, se lasa la racit, se decojesc si se taie cubulete. Se toaca ceapa, iar ardeii si castravetii se taie feliute. Se aseaza intr-un bol pe straturi - cartofi, castraveti, gogosari, ceapa, masline, busuioc, sare, ulei, pana la epuizarea ingredientelor.

Amestecati doar daca este necesar. Cantitatile mentionate de mine pot fi modificate dupa gustul fiecaruia.